Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zajęcia na czasie

13 marca 2018

NR 27 (Maj 2017)

Zajęcia kulinarne w przedszkolu
Scenariusz przykładowych zajęć kulinarnych

0 20

Jak sprawić, by zajęcia w przedszkolu były atrakcyjne? Trzeba zaangażować dzieci w ich tworzenie, by mogły doświadczać i przeżywać, a dzięki temu – uczyć się. Tym celom mogą służyć zajęcia kulinarne.
 

Temat zajęć:

Szaszłyki owocowe z amarantusem

Cele ogólne:

  • stwarzanie okazji do czerpania radości z doświadczeń kulinarnych
  • rozwijanie i doskonalenie zmysłów smaku, węchu, dotyku, wzroku podczas przygotowywania i smakowania przyrządzanych potraw
  • kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania
  • rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
  • wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole

Cele szczegółowe:

Dziecko:

  • wie, dlaczego warto jeść owoce
  • poznaje smak amarantusa (mąki z nasion szarłatu), zdobywa wiedzę o jego dobroczynnych właściwościach
  • wykonuje szaszłyki owocowe, zna i przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłku
  • tworzy przepis do książki kucharskiej na podstawie własnych działań

Metody:

  • pokaz
  • rozmowa
  • objaśnienie
  • działania praktyczne

Formy pracy:

  • zbiorowa
  • indywidualna

Wiek:

5-6 lat

Pomoce: 

Owoce (np. jabłko, banan, winogrono), patyczki do szaszłyków, plastikowe noże, talerzyki papierowe, deseczki, fartuszki

 

 

 

...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Wychowanie w Przedszkolu"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy