Jako ludzie różnimy się od siebie, mamy swoje preferencje zapachowe i to one decydują, jakie zapachy nam towarzyszą, a z których rezygnujemy.
POLECAMY
Zmysł powonienia pomaga nam wyczuwać i rozpoznawać zagrożenie, dzięki temu raczej nie zjemy zepsutego pokarmu i nie wejdziemy do pomieszczenia, w którym roznosi się woń czegoś szkodliwego i duszącego. To, co czujemy właśnie za pomocą węchu, trafia do układu limbicznego, który jest odpowiedzialny za emocje, uczenie się, odczuwanie przyjemności, wspomnienia i pamięć. Pewnie dlatego, kiedy czujemy zapach przypraw korzennych, przypominają nam się rodzinne święta Bożego Narodzenia, a zapach szarlotki przywołuje miłe wspomnienia u babci. Takich skojarzeń pewnie każdy z nas ma wiele.
Zmysł zapachu jest silnie powiązany ze smakiem. W pierwszej kolejności czujemy zapach pokarmu, a dopiero potem, kiedy go próbujemy, czujemy smak. To zapach sprawia, że na pewne pokarmy decydujemy się, a z innych rezygnujemy lub wręcz wykluczamy je ze swojej diety. To zapach sprawia, że smak jest przez nas odczuwany mniej lub bardziej intensywnie. Tu...