Dołącz do czytelników
Brak wyników

Elementy integracji sensorycznej

20 listopada 2018

NR 41 (Listopad 2018)

Dlaczego tu tak brzydko pachnie?

0 26

Zapachy otaczają nas w wielu sytuacjach, począwszy od przyjmowania pokarmów, poprzez robienie zakupów, a skończywszy na korzystaniu z toalety. Jedne mniej, inne bardziej przyjemne, do jednych jesteśmy przyzwyczajeni, inne dopiero poznajemy. Jednak zapachy to też ludzie, zwierzęta, przedmioty codziennego użytku, to ubrania i kosmetyki, które używamy na co dzień. Część woni wyczuwamy natychmiast, na niektóre nie zwracamy uwagi, ponieważ są ledwo wyczuwalne lub jesteśmy do nich przyzwyczajeni.

Jako ludzie różnimy się od siebie, mamy swoje preferencje zapachowe i to one decydują, jakie zapachy nam towarzyszą, a z których rezygnujemy.

Zmysł powonienia pomaga nam wyczuwać i rozpoznawać zagrożenie, dzięki temu raczej nie zjemy zepsutego pokarmu i nie wejdziemy do pomieszczenia, w którym roznosi się woń czegoś szkodliwego i duszącego. To, co czujemy właśnie za pomocą węchu, trafia do układu limbicznego, który jest odpowiedzialny za emocje, uczenie się, odczuwanie przyjemności, wspomnienia i pamięć. Pewnie dlatego, kiedy czujemy zapach przypraw korzennych, przypominają nam się rodzinne święta Bożego Narodzenia, a zapach szarlotki przywołuje miłe wspomnienia u babci. Takich skojarzeń pewnie każdy z nas ma wiele. 

Zmysł zapachu jest silnie powiązany ze smakiem. W pierwszej kolejności czujemy zapach pokarmu, a dopiero potem, kiedy go próbujemy, czujemy smak. To zapach sprawia, że na pewne pokarmy decydujemy się, a z innych rezygnujemy lub wręcz wykluczamy je ze swojej diety. To zapach sprawia, że smak jest przez nas odczuwany mniej lub bardziej intensywnie. Tu warto przytoczyć wszystkie sytuacje, kiedy jesteśmy chorzy: infekcje kataralne na ogół powodują, że nie czujemy smaku tego, co jemy. Zmysł węchu jest też bardziej wrażliwy niż zmysł smaku, pozwala nam rozpoznać kilka tysięcy różnych zapachów – to zdecydowana przewaga nad zmysłem smaku, który pozwala nam na poznanie tylko pięciu smaków. Nie da się ukryć, że prawidłowo funkcjonujące zmysły węchu i smaku pozwalają nam się delektować pokarmami i czerpać niesamowitą przyjemność i radość z jedzenia. 

Nadreaktywność zmysłu węchu  

Istnieją jednak osoby zdecydowanie bardziej wrażliwe na zapachy, szybciej wyczuwają wonie, jak również zwracają uwagę na te zapachy, których my nie czujemy. Dla tych osób pewne zapachy są zbyt intensywne, powodują dyskomfort, bóle głowy, mdłości, a nawet odruch wymiotny, czy nawet wymioty. Osoby te zwykle mają problemy z modulacją sensoryczną o charakterze nadreaktywnej reakcji na bodźce węchowe. 

Szczególnie widoczne jest to u dzieci, które nie są w stanie zaakceptować pokarmów. To właśnie zapach decyduje, czy dany pokarm jest przez nie preferowany, czy też nie. Dzieci te bardzo często zatykają nos lub wręcz komentują, że ktoś lub coś brzydko pachnie. Drażniący zapach przeszkadza im na tyle, że nie są w stanie wejść do niektórych miejsc lub przejść obok nich. Osobiście znam dziewczynkę, która zawsze przechodząc obok sklepu rybnego, musiała mieć zatkany nos, a mimo to reagowała odruchem wymiotnym. Znam też wiele dzieci, które z powodu intensywnej woni obiadu nie są w stanie brać udziału w posiłkach na przedszkolnej czy szkolnej stołówce

Intensywny zapach pokarmów czy kosmetyków stosowanych przez rodzica czy nauczyciela mo...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Wychowanie w Przedszkolu"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy