Alergie mogą ujawnić się w każdym okresie życia, jednak wiek rozwojowy szczególnie predysponuje do rozwoju reakcji alergicznych, co jest związane z tzw. odrębnościami ontogenetycznymi (anatomiczno-czynnościowymi) poszczególnych narządów i układów (np. immunologicznego lub pokarmowego), funkcjonujących nieco odmiennie niż u człowieka dorosłego.
POLECAMY
Do innych przyczyn rozwoju alergii zalicza się także trudne do zdefiniowania czynniki genetyczne oraz środowiskowe, w tym narażenie na zanieczyszczenia środowiska oraz sposób żywienia. I właśnie w odniesieniu do alergii pokarmowych należy szczególnie podkreślić fakt, iż bardzo duży ich odsetek może być konsekwencją błędów popełnianych podczas rozszerzania jadłospisu, tj. przede wszystkim zbyt wczesnego wprowadzania do diety dziecka produktów o silnym charakterze alergizującym.
Objawy alergii pokarmowych mogą mieć bardzo niespecyficzny przebieg. Do głównych objawów zalicza się zmiany skórne, w tym wysypkę, świąd, pieczenie, także występujące pod postacią atopowego zapalenia skóry. Prócz tego po spożyciu produktów uczulających może pojawić się dyskomfort ze strony układu pokarmowego, w tym także występowanie zaparć czy biegunek.
Typowe może być także uczucie duszności, a w skrajnych przypadkach – nawet trudności z oddychaniem. Niestety, zidentyfikowanie odpowiedzialn...