Zdrowe i smaczne przywitanie wiosny

Edukacja zdrowotna

W marcu, kiedy spojrzymy w kalendarz, okazuje się, że mamy kilka ciekawych okazji do świętowania. W tym miesiącu obchodzimy nietypowe święta, które warto wykorzystać w ramach edukacji żywieniowej naszych przedszkolaków.

Dzień Szpinaku to doskonała okazja, aby przybliżyć dzieciom to mało lubiane, zielone warzywo, które jest bardzo często niedoceniane i pomijane w naszej diecie. Tymczasem porcja szpinaku to wartościowe źródło wapnia i wielu niezbędnych witamin. W przedszkolnych jadłospisach najczęściej szpinak jest wykorzystywany do przygotowania zielonej zupy, koktajlu o zachęcającej nazwie „zupa Shreka” lub „koktajl Shreka”. Rzeczywiście, praktyka pokazuje, że prawidłowo dobrana nazwa potrawy może skutecznie zachęcić dzieci do jej spożycia. Z drugiej strony, warto się zastanowić, czy sama nazwa sprawi, że w innym daniu nasze dzieci równie chętnie przekonają się do zjedzenia tego zielonego warzywa. Okazuje się, że niekoniecznie… Zdecydowanie lepiej wzbudzać większą świadomość u dzieci w stosunku do produktów, które spożywają, poprzez edukację, eksperymenty, ciekawostki. Nabywanie wiedzy w praktycznym działaniu jest jednym z najlepszych sposobów uczenia się. Dajmy dzieciom możliwość samodzielnego wykonania określonej pracy, a potem wyciągania wniosków na podstawie prowadzonych obserwacji. Taka zabawa w oswajanie sprawi, że nawet mniej lubiany produkt czy potrawa stają się im bardziej bliskie, wzbudzają większe zainteresowanie. A to już ważny krok, przybliżający do spróbowania potrawy. Nawet jeśli pierwsze próby okażą się tylko formą skosztowania, to z pewnością zabawa w „smakowanie” pozwoli dzieciom bardziej otworzyć się na nowe produkty. 

Najmłodsze dzieci rzeczywiście warto zachęcić, zainteresować odpowiednio dobraną nazwą, taką, która dobrze się kojarzy. W starszych grupach przedszkolnych zdecydowanie warto uczyć metodą projektu, prowadzić eksperymenty w ramach zajęć praktycznych, warsztaty kulinarne.

POLECAMY

Wybieram wodę

Kolejna okazja w marcu do świętowania, która daje nam możliwość wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych, to Międzynarodowy Dzień Wody. Sam temat dotyczący wody, jej znaczenia dla organizmu, źródła pochodzenia można świetnie wykorzystać w ramach prowadzonych ciekawych doświadczeń. 

O tym, jak ważne jest picie wody, uczymy dzieci od najmłodszych lat. Jest to w końcu najlep...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Wychowanie w Przedszkolu"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI