Zbadań przeprowadzonych na grupie mam wynika, że 71% z nich wie, czym jest zbilansowana dieta [1]. Jednak często jest to wiedza deklarowana. Jedną z barier w systematycznej realizacji zaleceń żywieniowych, na którą wskazywali rodzice, był brak czasu. W czasach ciągłego pośpiechu konsumenci, zarówno dorośli, jak i dzieci, niestety nie odżywiają się tak, jak wiedzą, że powinni. Często boją się wysiłku, z którym utożsamiają zmianę, i nie potrafią oprzeć się dotychczasowym nieprawidłowym nawykom. Dlatego niezbędne jest uświadomienie dzieciom również podczas wspólnej edukacji żywieniowej w przedszkolu, jak ważne jest to, jakie produkty spożywają na co dzień, tym samym budując dobre skojarzenia z wartościowymi produktami, np. warzywami i owocami.
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich całą paletę smaków, zapachów. Dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych, wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób. Rok 2021 został ogłoszony przez ekspertów Międzynarodowym Rokiem Warzyw i Owoców*, a to dobra okazja, by zweryfikować codzienne obserwacje z przedszkolnych posiłków i zrobić ważny krok w kierunku zwiększenia udziału warzyw i owoców w diecie dziecka. Tym bardziej że okres wiosenny i budząca się do życia przyroda stwarzają doskonałą okazję do tego, aby rozwijać u dzieci zamiłowanie do tych trudnych produktów.
W związku z tym, że owoce i warzywa stanowią podstawę zbilansowanej diety, należy spożywać je do każdego posiłku oraz jako przekąskę, niezależnie od pory roku. W ramach rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia z 2016 r. dotyczącego częstości podawania warzyw i owoców w ramach żywienia zbiorowego dzieci powinny otrzymywać witaminowy dodatek do każdego posiłku, z przewagą warzyw. Najlepiej podawanych w surowej postaci. Dla osób planujących posiłki przedszkolne jest to nie lada wyzwanie, aby takie wy...
Wiosna na talerzu przedszkolaka
Zbilansowana dieta to jeden z ważniejszych czynników wpływających na zdrowie. Świadomość co do jej znaczenia dla zachowania zdrowia wciąż rośnie. Wyzwaniem pozostaje jednak to, jak wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat, a następnie jak ich przestrzegać w kolejnych latach. Olbrzymie znaczenie będzie miała przede wszystkim współpraca pomiędzy rodzicami a przedszkolem.