Może wydawać się to dużo, ale w praktyce już jedno średnie jabłko waży ok. 150 g. Warzywa i owoce są zatem naturalnym źródłem witamin oraz składników mineralnych, których nie sposób zastąpić suplementami diety, szczególnie w diecie dzieci. Wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie młodego organizmu, wzmacniają odporność, regenerują po okresie zimowym, niestety też często infekcyjnym. Dodatkowo zawarty w nich błonnik pokarmowy m.in. reguluje pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu skutecznie zapobiega zaparciom u dzieci. Największą wartość żywieniową będą miały oczywiście świeże, sezonowe warzywa i owoce, podane w postaci surowej lub minimalnie przetworzonej, dlatego tym razem wraz z nastaniem wiosny odkrywamy sezonowe smaki.
POLECAMY
Ile porcji warzyw i owoców powinno znaleźć się w codziennej diecie przedszkolaka?
Zgodnie z zaleceniami i najnowszą wersją piramidy zdrowego stylu życia minimum 5 porcji, przy czym należy pamiętać o odpowiednich proporcjach – zdecydowanie więcej warzyw niż owoców, z uwagi na zawarte w owocach cukry proste.
Ile to jest jedna porcja?
Porcja to orientacyjnie 80–100 g. Może to być przykładowo: średni pomidor, dodany do śniadania, ½ średniej papryki do drugiego śniadania, 3 różyczki brokuła do obiadu. W przypadku owoców może być to 8 dużych truskawek do owsianki na śniadanie czy banan na podwieczorek.
Zalecenia a rzeczywistość, czyli jak jedzą przedszkolaki?
Mimo wielu walorów odżywczych, nie wszystkie dzieci tak chętnie sięgają po warzywa. Owoce, z uwagi na słodki smak, zdecydowanie chętniej są wybierane. Z tego względu warto już od najmłodszych lat kształtować nawyk spożywania warzyw do każdego posiłku oraz prowadzić edukację żywieniową w różnej postaci. Nawyki żywieniowe kształtują się bowiem już we wczesnym dzieciństwie, szczególnie upodobania do smaku słodkiego czy słonego.
Zachęcanie dzieci do próbowania nowych produktów, oswajanie z warzywami zdecydowanie wymaga cierpliwości i – często – czasu. Dzieci lubią produkty, które znają, boją się próbować nowych. Z tego powodu różnorodność produktów, w tym właśnie warzyw, powinna być priorytetem w żywieniu dzie...