WIOSNA I JEJ PLONY

Edukacja zdrowotna

Okres wiosenny to znakomita okazja, by do przedszkolnego menu włączyć jeszcze większą ilość warzyw i owoców. Rzodkiewka na kanapce lub z białym serkiem, surówka z kalarepy i jabłka, deser z truskawkami – nasze posiłki zaczynają dostarczać wielu smakowych doznań. Dodatkowo nie tylko zaspokajają apetyt, ale przede wszystkim dostarczają wielu witamin i minerałów. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ok. 400 g warzyw i owoców dziennie.

Może wydawać się to dużo, ale w praktyce już jedno średnie jabłko waży ok. 150 g. Warzywa i owoce są zatem naturalnym źródłem witamin oraz składników mineralnych, których nie sposób zastąpić suplementami diety, szczególnie w diecie dzieci. Wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie młodego organizmu, wzmacniają odporność, regenerują po okresie zimowym, niestety też często infekcyjnym. Dodatkowo zawarty w nich błonnik pokarmowy m.in. reguluje pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu skutecznie zapobiega zaparciom u dzieci. Największą wartość żywieniową będą miały oczywiście świeże, sezonowe warzywa i owoce, podane w postaci surowej lub minimalnie przetworzonej, dlatego tym razem wraz z nastaniem wiosny odkrywamy sezonowe smaki. 

POLECAMY

Ile porcji warzyw i owoców powinno znaleźć się w codziennej diecie przedszkolaka?

Zgodnie z zaleceniami i najnowszą wersją piramidy zdrowego stylu życia minimum 5 porcji, przy czym należy pamiętać o odpowiednich proporcjach – zdecydowanie więcej warzyw niż owoców, z uwagi na zawarte w owocach cukry proste. 

Ile to jest jedna porcja?

Porcja to orientacyjnie 80–100 g. Może to być przykładowo: średni pomidor, dodany do śniadania, ½ średniej papryki do drugiego śniadania, 3 różyczki brokuła do obiadu. W przypadku owoców może być to 8 dużych truskawek do owsianki na śniadanie czy banan na podwieczorek.

Zalecenia a rzeczywistość, czyli jak jedzą przedszkolaki?

Mimo wielu walorów odżywczych, nie wszystkie dzieci tak chętnie sięgają po warzywa. Owoce, z uwagi na słodki smak, zdecydowanie chętniej są wybierane. Z tego względu warto już od najmłodszych lat kształtować nawyk spożywania warzyw do każdego posiłku oraz prowadzić edukację żywieniową w różnej postaci. Nawyki żywieniowe kształtują się bowiem już we wczesnym dzieciństwie, szczególnie upodobania do smaku słodkiego czy słonego.
Zachęcanie dzieci do próbowania nowych produktów, oswajanie z warzywami zdecydowanie wymaga cierpliwości i – często – czasu. Dzieci lubią produkty, które znają, boją się próbować nowych. Z tego powodu różnorodność produktów, w tym właśnie warzyw, powinna być priorytetem w żywieniu dzie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Wychowanie w Przedszkolu"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI