Badanie miało na celu wskazanie aktualnych trendów żywienia dzieci. Mimo że skupiało się głównie na analizie zachowań dzieci w wieku wczesnoszkolnym, to doskonale wiemy, że preferencje i nawyki żywieniowe wypracowane we wczesnym dzieciństwie bardzo często są kontynuowane w późniejszych latach życia. Dlatego tak istotne jest, aby już od najmłodszych lat, również w środowisku przedszkolnym, kształtować je w sposób prozdrowotny, pamiętając o uwzględnieniu możliwych form współpracy z rodzicami. Pamiętajmy: aby proces zmian w sposobie żywienia małych dzieci przebiegał pomyślnie, trzeba przede wszystkim wspólnego wysiłku nauczycieli i rodziców.
Na podstawie wyników wskazanego badania obserwujemy, że średnio 78,8% wszystkich dzieci uczestniczących w badaniu jadło codziennie śniadanie, 42,5% jadło codziennie owoce, a 22,6% – warzywa. W przypadku nawyków niepożądanych prawie 42% dzieci raz w tygodniu lub częściej spożywało słone przekąski, niemal 67% – słodycze, a 44,6% – słodkie napoje.
Polskie dzieci w porównaniu do średniej europejskiej chętniej spożywają śniadania i rzadziej sięgają po słone przekąski. Aczkolwiek niestety często te śniadania bazują na słodkich płatkach. Na tle swoich rówieśników dzieci w Polsce rzadziej sięgają codziennie po owoce, a chętniej spożywają słodycze i słodkie napoje. Również w przypadku spożywania warzyw zdecydowanie jest to wynik poniżej zalecanej ilości warzyw w diecie dziecka. Codziennie warzywa spożywa zaledwie 23% dzieci w wieku wczesnoszkolnym 6+.
Według modelowego talerzyka żywieniowego zalecana porcja warzyw w ramach posiłku powinna zajmować ok. połowy talerza. W praktyce stworzenie takiego posiłku, szczególnie w ramach żywienia zbiorowego, jest największym wyzwaniem do wdrożenia w codziennej praktyce. Obserwując aktualne zwyczaje żywieniowe dzieci, ważne jest, aby systematycznie, przez cały rok, oswajać dzieci z warzywami, owocami, nie tylko w porach letnich, gdy dostępność do produ...
Na tropie witamin, czyli jak wspierać dobre nawyki żywieniowe w przedszkolu
Nabywanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat to podstawa zdrowego, aktywnego życia w kolejnych etapach rozwoju dziecka. Pokazują to m.in. opublikowane w ostatnim czasie wyniki badania European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), w którym łącznie z Polską uczestniczyły 23 kraje europejskie.