Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe odżywianie dzieci

10 grudnia 2020

NR 61 (Grudzień 2020)

Kulinarni odkrywcy – świąteczne przysmaki

36

Zamknij oczy i pomyśl o świętach Bożego Narodzenia. Jaki zapach czujesz? Jakie potrawy przychodzą Ci na myśl? Istnieją takie produkty, zapachy, które bez względu na porę roku zawsze będą przywoływać wspomnienia i historie związane ze świętami Bożego Narodzenia. 
To właśnie, jakie tradycje, jaki obraz świąt dzieciom pokażemy i co im przekażemy, będzie dla nich ważne przez całe ich życie.

Smaki i aromaty świąt Bożego Narodzenia

Planując zajęcia w okresie przedświątecznym, warto wzmacniać świąteczne tradycje, kształtując w ten sposób podejście dzieci do świąt na dalsze lata. Wydaje się, że rola przedszkola w tych tematach okazuje się, szczególnie w dzisiejszych czasach, podwójnie ważna. Warto się zastanowić, jakie wspomnienia będą miały dzieci z aktualnych czasów, gdy wszystko dzieje się szybko, rodzice skarżą się na brak czasu, rodzinne potrawy to coraz częściej zamawiane posiłki, a kartki świąteczne zostały zamienione na elektronicznie formy życzeń.

POLECAMY

Tak jak dostrzegamy, jak wiele korzyści niesie wspólne przygotowywanie z dziećmi dekoracji, kartek świątecznych, tak samo przybliżenie dzieciom zwyczajów świątecznych, bogactwa kulinarnego regionalnych potraw świątecznych będzie dla nich ciekawym doświadczeniem. W kolejnych latach takie świąteczne smaki, zapachy, a często już sama myśl o nich, przywołują piękne wspomnienia z dziecięcych lat.

Świąteczne przysmaki, czyli co mogą przygotować przedszkolaki?

Zabawy kulinarne należą do jednych z najbadziej lubianych zajęć przez dzieci, zarówno w domu, jak i w przedszkolu. Szczególnie w okresie przygotowań świątecznych, gdy jest więcej okazji do przygotowywania posiłków, warto już w środowisku przedszkolnym pokazać dzieciom, jak wiele radości dają takie formy działań. Szczególnie jeśli przygotowane smakołyki mogą zagościć na rodzinnych świątecznych stołach lub będą formą upominku dla najbliższych. 

W mojej codziennej praktyce, w prowadzeniu zajęć kulinarnych w przedszkolach, dostrzegam, że taki początek zajęć kulinarnych może być również inspiracją dla wielu rodziców. Brak wspólnego gotowania na co dzień wynika najczęściej z szybkiego tempa życia, rytmu dnia, a także obaw, że dziecko zrobi sobie krzywdę lub gotowanie skończy się wielkiem bałaganem. Rodzice nie dostrzegają, jak cenną nauką może być taka zabawa z małym kucharzem. To właśnie okres przedświąteczny w wielu rodzinach daje możliwość, by zatrzymać się na chwilę i sprawić, by ten wspólny czas stał się radością i przyjemnością nie tylko dla malucha, ale i dla jego rodziców. Małe dzieci często same rwą się do pomocy, ale niestety w większości sytuacji jako dorośli chcemy zrobić lepiej, szybciej, sprawniej. Nie do końca o to chodzi w tym świątecznym czasie…

Świąteczne przysmaki – czyli co mogą zrobić rodzice

Zalety wspólnego gotowania

Wspólne świąteczne gotowanie to doskonała zabawa i nauka w jednym. To piękny rodzinny czas spędzony razem w sposób wartościowy. Powstają wspomnienia, które zostaną z dziećmi na zawsze. Ten magiczny czas to okazja dla dzieci do zdobywania nowego doświadczenia, próbowania, poznawania ciekawych smaków, nowych produktów. Takie gotowanie to również ważne dla rozwoju dziecka doznania sensoryczne, dobry trening ręki oraz okazja do budowania poczucia własnej wartości dziecka – dumy, że potrafi samo coś zrobić, tak jak rodzic. Dla dzieci w wieku przedszkolnym dużą atrakcją będzie nie tylko tradycyjne dekorowanie pierniczków, ale również pomoc przy przygotowaniu ciasta na pierogi, krojenie warzyw do sałatki, mieszanie potraw, przygotowywanie blaszek do pieczenia.

Aby ułatwić rodzicom i dzieciom stawianie pierwszych samodzielnych kroków we wspólnym gotowaniu, warto przygotować razem z dziećmi przedszkolną Książkę Kulinarną z ulubionymi dziecięcymi przepisami na potrawy świąteczne lub obrazkowe przepisy kulinarne do wykorzystania w domu. 

Co potrzebujemy:  ilustracje produktów spożywczych, m.in.: mąki, oleju, mleka, bakalii, oryginalny przepis. 

Treść przepisu nauczyciel razem z dziećmi przedstawia w formie graficznej, uzupełniając tylko gramaturę. Zdjęcie takiej pracy następnie przekazujemy rodzicom.

Zasady BHP gotowania z Małym Kucharzem – dla rodziców i opiekunów

  • Dostosuj zadanie do wieku dziecka. Mniejsze dzieci mogą przesypywać, mieszać i zdobić, natomiast starsze – odmierzać składniki, wałkować, wycinać foremkami, ubijać trzepaczką.
  • Zadbaj o bezpieczeństwo i przygotuj odpowiednio stanowisko do pracy. W zasięgu dziecięcych rąk nie może się znajdować gniazdko, ostre noże, ruchome urządzenia, miksery, krajalnice, które dziecko może zrzucić lub o które może się skaleczyć. Miejsce dla dziecka powinno być z dala od piekarnika i płyty kuchenki.
  • Miła i spokojna atmosfera to podstawa. Wspólne gotowanie ma sens, jeśli nie towarzyszy mu pospiech. Warto zaplanować zarówno pracę, jak i czas na sprzątanie – najlepiej również wspólne.
  • Doceniamy malucha za pracę, a nie tylko za rezultat. To korzystnie wpłynie na jego poczucie własnej wartości.
  • Ustalamy KUCHENNY REGULAMIN – przed rozpoczęciem kuchennej przygody porozmawiajcie o bezpieczeństwie i zasadach, których należy przestrzegać. Upewnijcie się, że dziecko je rozumie i akceptuje (dotyczy starszych). Regulamin możecie spisać lub narysować i przyczepić na lodówce lub w innym widocznym miejscu.
  • Zadbajmy o podział zadań. Aby uniknąć ciągłego upominania, czego dziecku nie wolno robić, lepiej odnieść swoje uwagi do wcześniejszych ustaleń: „tylko mama dotyka noży”, „tylko dorosła osoba otwiera piekarnik i podchodzi do kuchenki”.
  • Pilnujemy, aby mały kucharz nie podjadał surowych składników!

Niezapomniany zapach świąt 

Na szczególną domową atmosferę, która panuje w tym szczególnym okresie, składają się nie tylko świąteczne dekoracje, potrawy wigilijne i kolędy, lecz także coś niewidzialnego i ulotnego, czyli… zapach! Wśród bożonarodzeniowych wspomnień to właśnie zapachy zostają z nami na lata, przywołują miłe skojarzenia i sprawiają, że myślami wracamy do czasów dzieciństwa.

W powietrzu unosi się zapach choinki, z kuchni dolatuje aromat świeżo upieczonych pierników, a w przedszkolu czy w domu pachnie cynamonem, cytrusami i goździkami. To znak, że zbliża się Boże Narodzenie! 

Zapach piernika… z dawnych lat

Najstarszy polski przepis na piernik pochodzi z 1725 r. Wyjątkowy zapach tego świątecznego wypieku zawdzięczamy mieszance przypraw korzennych, do których należą m.in. cynamon, goździki, anyż, kardamon, wanilia, kurkuma, szafran i gałka muszkatołowa. W XV i XVI w. przyprawy korzenne były prawdziwym skarbem – ze względu na smak i aromat, a także dzięki właściwościom zdrowotnym i konserwującym. Dzisiaj mimo dostępu do wielu przypraw coraz częściej popularne są szybkie, gotowe mieszanki przypraw. Jest to dob...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Wychowanie w Przedszkolu"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy