Dziś niejadkiem jest dziecko, które nie chce próbować nowości, które z dużym lękiem i rezerwą odnosi się do poznawania nowych smaków. Za niejadka uważa się też dziecko, którego dieta jest uboga, mało zróżnicowana i zazwyczaj nie ma w niej produktów wartościowych. Przydomek niejadka otrzymują również dzieci, które mają problem z przyjmowaniem pokarmów o złożonej konsystencji, które preferują produkty płynne lub papki. Mamy też niejadki, które preferują konkretne marki produktów, ich lojalność wobec danej firmy jest niewyobrażalna. Niekiedy nawet zmiana szaty graficznej danego, dotychczas preferowanego produktu powoduje, że przestają go jeść. Niejadki mogą wykluczać pokarmy ze względu na ich wygląd, zapach czy smak, a nawet przez wrażenia słuchowe, które powstają w trakcie jedzenia, np. kiedy pokarm charakterystycznie chrupie. Sporą grupą dzieci jedzących wybiórczo są też dzieci, które wybierają pokarmy wyłącznie w kolorach beżu czy bieli. To dlatego w przedszkolu sięgną po suchą bułkę czy kromkę chleba z masłem, na obiad zjedzą suchy makaron lub ziemniaki, być może zgodzą się zjeść również jogurt lub budyń o...
Kiedy dziecko preferuje beżową dietę
Mówi się, że niejadek niejedno ma imię. Dotychczas zazwyczaj niejadkami były dzieci, które generalnie mało jadły, miały słaby apetyt. Coraz częściej jednak to potoczne określenie dotyczy szerszego grona dzieci, a jego znaczenie bywa naprawdę różne. Pytanie jednak brzmi: dlaczego niejadki tak chętnie sięgają po produkty o kolorystyce beżowej?