Czy jest się czego obawiać? Czy rzeczywiście ten temat powinien być szerzej omawiany już wśród przedszkolaków? Zdecydowanie tak!
Próchnica zębów to istotny problem społeczny. Wyniki badań epidemiologicznych wskazują, że zachorowalność dzieci na próchnicę zębów utrzymuje się w Polsce na wysokim poziomie i jest jedną z najwyższych w Europie.
Z ogólnopolskiego programu „Monitoring zdrowia jamy ustnej” wynika, że:
POLECAMY
- 56% dzieci w wieku trzech lat ma zęby zaatakowane próchnicą,
- 50% dzieci spożywa codziennie słodycze,
- 61,5% dzieci w wieku trzech lat nigdy nie było u stomatologa,
- 37% dzieci w wieku trzech lat myje zęby dwa razy dziennie,
- 31% dzieci w wieku trzech lat myje zęby bez pomocy rodziców.
W Polsce próchnica zębów dotyka 41,4% dzieci w wieku trzech lat oraz 81,6% dzieci w wieku sześciu lat. Nieleczona próchnica zębów może prowadzić do infekcji, bólu, przedwczesnej utraty uzębienia, zaburzeń żucia, zaburzeń mowy oraz problemów psychologicznych. Filarami zapobiegania próchnicy zębów są: higiena jamy ustnej, prawidłowe nawyki żywieniowe i regularna kontrola stomatologiczna.
Podatność na rozwój próchnicy zależy m.in. od predyspozycji osobniczej, występowania niektórych chorób, niedostatecznej lub niewłaściwej pielęgnacji jamy ustnej, a także od nieprawidłowego sposobu odżywiania (podjadanie między posiłkami, spożywanie nadmiernej ilości słodyczy oraz słodkich i gazowanych napojów, niedobór w diecie wapnia, fosforu, witamin i niektórych mikroelementów). Badania potwierdzają zależność między występowaniem próchnicy a ilością spożywanego cukru oraz korzystne znaczenie późniejszego wprowadzania do diety dziecka słodyczy.
W ramach badań epidemiologicznych w programie „Monitorowanie stanu zdrowia populacji polskiej” w latach 2016–2020 zbadano łącznie 1892 dzieci pięcio–sześcioletnich (grupa II: 893 dzieci w wieku pięciu lat w 2016 r. i 999 dzieci w wieku sześciu lat w 2018 r.). Częstość występowania próchnicy zębów w tej grupie oszacowano na 79,3%.
Aby uchronić dzieci przed próchnicą zębów, powinno się j...