Zmieniający się klimat, zmniejszające się zasoby wody pitnej, zwiększające się koszty utylizacji odpadów oraz aspekty zdrowotne to tylko część czynników, które wpływają na konieczność wprowadzenia zasad diety planetarnej w sposobie żywienia również w placówkach oświatowych. Celem takiego sposobu żywienia jest przede wszystkim ochrona środowiska oraz ograniczenie dalszych niekorzystnych skutków aktualnie prowadzonych metod produkcji żywności. Na takie zmiany z pewnością potrzeba czasu, budowania świadomości od najmłodszych lat poprzez edukację w zakresie podkreślania m.in. powiązań pomiędzy sposobem produkcji żywności, rodzajem diety, jaką spożywamy, a wpływem na środowisko.
Te wszystkie tak istotne czynniki sprawiają, że coraz więcej placówek oświatowych, w tym przedszkoli, zaczyna wprowadzać konkretne działania, które mogą wpłynąć na zmianę diety w placówce na korzystniejszą dla zdrowia i środowiska. Dodatkowo, biorąc pod uwagę zmieniające się zalecenia żywieniowe, w których podkreślany jest coraz większy udział owoców, warzyw, roślin strączkowych, ograniczenie ilości spożywanego mięsa, realizacja takiej diety wydaje się wręcz niezbędna, aby zapewnić jak najlepszy dla zdrowia dziecka sposób żywienia w przedszkolach.
Dieta planetarna została opracowana przez naukowców i lekarzy, których celem było znalezienie najlepszego rozwiązania na osiągnięcie zrównoważonego wpływu na środowiskowo podczas produkcji żywności oraz poszukiwanie pełnowartościowego sposobu odżywiania. Twórcy tego sposobu żywienia zakładają, że codzienna racja pokarmowa przede wszystkim powinna się składać z różnorodnych produktów roślinnych. W praktyce oznacza to spożywanie jak największych ilości warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, produktów zbożowych i orzechów. Należy natomiast zdecydowanie ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, podrobów i wyrobów wędliniarskich, a także produktów wysokoprzetw...
Dieta planetarna na talerzu przedszkolaka – z czym to się je?
Dieta planetarna, inaczej nazywana dietą dla planety, to nowy, istotny kierunek zmian w sposobie żywienia, który coraz częściej jest wprowadzany również w ramach żywienia zbiorowego.