Dołącz do czytelników
Brak wyników

Słodka chwila - przepisy na podwieczorki dla dzieci

Artykuły z czasopisma | 5 lipca 2018 | NR 16
235

Dzisiejsza propozycja to podwieczorki dla dzieci, chociaż dorośli również skorzystają na takiej wersji słodyczy. Proponuję spróbować: gofrów, budyniu jaglanego i ciasta brownie. Przepisy można wykorzystać zarówno na warsztatach kulinarnych, jak i jako propozycję dla kuchni.

Budyń jaglany

Kasza jaglana jest ostatnio hitem na polskich stołach! Zawiera kilka razy więcej żelaza, magnezu i witamin z grupy B niż inne kasze. Jest lekkostrawna, bez glutenu, rozgrzewa i działa antywirusowo. To dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek.

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g),
  • mleko (może być roślinne),
  • 2 banany,
  • cynamon,
  • kakao lub karob.

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku, aż będzie miękka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy banany i cynamon i blendujemy do uzyskania gładkiego musu. Moja propozycja to podzielenie masy na dwie części i wymieszanie jednej z kakao lub karobem i podawanie dwukolorowego budyniu z sezonowymi owocami (w moim przypadku: jabłko).

Brownie fasolowe

Proponuję zupełnie odmienioną wersję brownie, bo z fasolą! Będzie to dobre źródło białka i żelaza pochodzących właśnie z fasoli i jajek. Ja proponuję wersję bez cukru, ale proszę się nie obawiać, bo słodyczy dodadzą nam dojrzałe banany! Jeśli jednak ciasto wydaje się za mało słodkie, można dodać trochę miodu do smaku.

  • puszka fasoli czerwonej,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kakao lub karobu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Czekol...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Wychowanie w Przedszkolu"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy