Projekt „Ziemniaki”

Edukacja przyrodnicza i ekologiczna

Barabola, bulwa, grula, kompera, swapka, pyra, kartofel, czyli po prostu ziemniak, to bohater naszego projektu. Wymienione nazwy tego powszechnie znanego i chętnie spożywanego warzywa są nazwami regionalnymi, spotykanymi w różnych częściach Polski. Ziemniaki będące podstawą dań głównych, np. placków ziemniaczanych czy babki ziemniaczanej, są w kuchni polskiej warzywem wchodzącym w skład bardzo wielu potraw. Warzywo to oferuje nam wiele możliwości do organizowania dzieciom ciekawych form aktywności badawczej.

Dzieciom ziemniaki przywodzą na myśl np. część składową drugiego dania, a przecież ziemniaki to piękna zielona roślina o delikatnych kwiatach, które na dworze królewskim przypinano do garderoby jako ozdobę. 

POLECAMY

W projekcie spojrzymy na ziemniaki bardziej wszechstronnie i założymy ich miniuprawę. Zachęcam do obejrzenia filmów edukacyjnych przedstawiających wiele niespotykanych u nas odmian tego warzywa. Podczas realizacji projektu „Ziemniaki” będzie aktywnie, smacznie, twórczo kulinarnie i artystycznie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z propozycją projektu „Ziemniaki”.
 

Zdj. 1. Pole rosnących w rzędach ziemniaków


Etap I – rozpoczęcie projektu

Wybór tematu „Ziemniaki”
Wszystko zaczęło się od dyskusji na temat tego, że dziś na drugie danie będzie mięso, surówka i pieczone łódeczki ziemniaczane. Co to takiego łódeczki ziemniaczane? To ziemniaki krojone na cząstki, ćwiartki, przypominające kształtem łódkę. 
Dzieci tak zaangażowały się w dyskusję, że wracały pamięcią do ziemniaków pieczonych na grillu i w ognisku. Temat ciekawy, wszechstronny i dający wiele możliwości, np. degustacji. Propozycja realizacji tematu „Ziemniaki” została jednogłośnie zaakceptowana. 

Tak najczęściej bywa, że temat projektu powstaje w sytuacjach niespodziewanych. Z kolei wartością edukacyjną i empiryczną z przystąpienia do projektu jest fakt, że dzieci będą miały wiele okazji do poznania znaczenia tego warzywa dla naszego zdrowia i jego smaku w różnych wersjach kulinarnych. 

Rozbudzenie ciekawości dzieci

O przystąpieniu do realizacji projektu poinformowaliśmy rodziców. Na stołach zostały rozłożone ilustracje ziemniaków kwitnących na polu oraz już wykopanych z ziemi. Dzieci same dokonywały wyboru w kwestii ozdoby swojego zaproszenia dla rodziców. 

Dla rozbudzenia ciekawości tematem obejrzeliśmy film edukacyjny, na którym dzieci zobaczyły, jak wiele odmian ziemniaków jest spotykanych na świecie, zarówno pod względem kształtów, jak i kolorów. Dzieci poproszono o przynoszenie ilustracji i różnorodnych materiałów na temat ziemniaków. 

W drodze do pracy odwiedziłam osiedlowy sklep z warzywami i zapytałam właścicielkę, czy możemy umówić się za kilka dni na wizytę z dziećmi i zaprezentowanie im dostępnych odmian ziemniaków. Ust...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Wychowanie w Przedszkolu"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Dołącz do 7500 + czytelników, którzy nieustannie pogłębiają swoją wiedzę z zakresu skutecznego nauczania dzieci w wieku przedszkolnym.

Otrzymuj gotowe narzędzia oraz podpowiedzi, jak przeprowadzić ciekawe zajęcia, pracować z trudnymi emocjami dzieci oraz dostosowywać metody do potrzeb dzieci ze SPE.

1000 artykułów online
50 lat na rynku
Dostęp online i offline
109 numerów archiwalnych
9 szkoleń/podcastów online
700 dokumentów - scenariuszy zajęć, dokumentacji nauczyciela, inspiracji do zajęć
50 autorów – specjalistów
Wychowanie w Przedszkolu • Prenumerata już od 399 zł/rok

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI