Projekt badawczy – kucharz

Edukacja przyrodnicza i ekologiczna

Dziś zapraszam do odkrywania świata przyrody w nieco innej odsłonie. Bohaterem działań dzieci w ramach realizowanego projektu badawczego jest kucharz. Nasuwa się tu myśl: „Kucharz i odkrywanie przyrody?”. Oczywiście, już wyjaśniam, jak to widzę. Zbadajmy temat w dwóch aspektach: zawód – kucharz i produkty spożywcze niezbędne do wykonywania tego zawodu pochodzące ze środowiska przyrodniczego.

Podczas realizacji projektu zaistnieją sytuacje, które wzbudzą zainteresowanie dzieci sporządzaniem i degustacją przygotowanych potraw. Może się także zdarzyć, że dziecko dotychczas nie jadło pewnych warzyw lub owoców, nie znało więc ich smaku. Poznanie specyfiki pracy kucharza może być przyczynkiem do rozbudzenia doświadczeń kulinarnych dzieci i wzbogacenia ich menu poprzez poznanie nowych smaków. Czas karnawałowych zabaw w przedszkolach jest doskonałą okazją do zorganizowania warsztatów kulinarnych z rodzicami, podczas których przygotowywać można soki, sałatki i musy owocowe, a z szefem przedszkolnej kuchni dzieci chętnie przygotują ciasto na szarlotkę. W ten oto sposób świat przyrody poprzez dary sadu i ogrodu warzywnego wplata się w tematykę projektu „Kucharz”. 
Scenariusz projektu „Kucharz” (propozycja)

POLECAMY

Etap I – rozpoczęcie projektu

  • Wybór tematu „Kucharz”. Rozpoczęliśmy rok 2020, wszyscy czekamy na mający się odbyć w przedszkolu bal karnawałowy. Oprócz opowieści o planowanych kreacjach dużo rozmów dotyczy tematu poczęstunku, który jest nieodłączną częścią balu. Padają propozycje „smakołyków”, które – według dzieci – byłyby pyszną przekąską w przerwie balu. W trakcie rozmów pojawia się propozycja poproszenia szefa naszej przedszkolnej kuchni o pomoc w przygotowaniu poczęstunku. Dzieci zainteresowały się pracą kucharza, a pomysł realizacji projektu „Kucharz”, który został przez nie zaproponowany, wszyscy przyjęli z radością. O pomyśle realizacji projektu badawczego „Kucharz” poinformowani zostali rodzice. Na kartkach w kształcie czapki kucharskiej dzieci wykonały rysunek wprowadzający rodziców w temat projektu. Na kartce umieszczone zostały także informacje dotyczące celu naszych działań badawczych i zaproszenie rodziców do współdziałania z dziećmi w ćwiczeniach i zadaniach projektowych, a także zachęcenie do wystąpienia w roli eksperta w temacie „Kucharz”.
  • Rozbudzanie ciekawości poznawczej dzieci. Aby zachęcić dzieci do wzbogacania wiedzy na temat „Kucharz”, dzieci zostały poproszone o poszukiwanie w pobliskiej okolicy miejsca, w którym mogą pracować kucharze. Zaangażowanie dzieci w proces poszukiwań przyniosło spektakularne efekty. Okazało się bowiem, że w bliskim sąsiedztwie przedszkola są: naleśnikarnia, bar z tradycyjnymi polskimi daniami obiadowymi oraz restauracja i pizzeria. Stało się więc oczywiste, dokąd udamy się po informacje, a może nawet po przepisy kulinarne. Pan Maciek, szef przedszkolnej kuchni, poinformowany o realizowaniu przez naszą grupę projektu badawczego „Kucharz”, z wie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Wychowanie w Przedszkolu"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI