Masa solna
Składniki: sól, mąka pszenna, woda, olej.
Sposób wykonania: Do miski wsypujemy taką samą ilość mąki, co soli, biorąc pod uwagę wagę nie objętość. Powoli dolewamy wody, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Dodajemy łyżkę oleju, aby masa była bardziej gładka. Dodanie barwników spożywczych umożliwi zmianę koloru, a olejków zapachowych doda aromatu.
POLECAMY
Kukurydziana masa solna
Składniki: sól, mąka kukurydziana, woda.
Sposób wykonania: Do miski wsypujemy tę samo ilość mąki kukurydzianej, co soli, biorąc pod uwagę wagę nie objętość. Powoli dolewamy wody, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Uzyskamy wówczas żółtą, bardzo gładką masę. Po dodaniu barwnika masa zmieni kolor.
Gips
Składniki: gips, woda, papierowe lub plastikowe naczynie.
Sposób wykonania: Dwa kubki gipsu rozrabiamy z dwoma kubkami wody w misce. Patyczkiem mieszamy wszystko na gładką masę. Umieszczamy masę w formie. Ostrożnie potrząsamy naczyniem i z niewielkiej odległości opuszczamy wraz z zawartością na blat stołu....